10 מיתוסים על הנקה


10 מיתוסים על הנקהכמעט כל אישה שנמצאת בתהליך של הריון מנסה להבין מראש האם היא מתכוונת להניק אחרי הלידה, או שמא היא מעדיפה להזין את תינוקה באמצעות שימוש בתחליף לחלב אם או לחלופין לשאוב את החלב וכך כן לספק לתינוק את יתרונות חלב האם בדרך חלופית.

חלב אם מכיל נוגדנים רבים למגוון של וירוסים ומחלות אליהם האם נחשפת ולכן תינוקות יונקים בונים לעצמם מערכת חיסונית טובה וחזקה יותר בהשוואה לתינוקות שאינם יונקים. יחד עם זאת, יש עם מגוון של מיתוסים על הנקה, חלקם נכונים, חלקם פחות. לכן בחרנו לעשות לכן קצת סדר באמירות הקשורות להנקה.

מיתוס מספר 1: ככל שמתחילים להניק מוקדם יותר, כך יותר קל אחר כך

ככל שתתחילי להניק מוקדם יותר, כך לא רק שיהיה לך קל בהמשך הדרך, אלא גם תמנעי מצבים כמו הצטברות של גודש שנוצר כתוצאה מהצטברות של חלב שלא הופרש מהשדיים, דלקות, זיהומים, פצעים בפטמות ועוד. לכן, אם כבר הגעת להחלטה שאת רוצה להניק, מומלץ להניק מוקדם ככל האפשר, עוד בחדר הלידה אם זה מתאפשר.

מיתוס מספר 2: התינוק אוכל כל הזמן, כנראה שאין לי חלב

כשתינוק נולד, הקיבה שלו בגודל של ג’ולה קטנה ולכן אין הוא יכול לאכול כמויות גדולות. לכן, בשבועות הראשונים זה טבעי ונורמלי שהתינוק שלך ירצה לינוק כל שעה. כאשר הקיבה גדלה התינוק יוכל לאכול יותר בהדרגתיות ואז התכיפות בין הארוחות יורדת. לכן, מומלץ ואף רצוי ב-6 השבועות הראשונים להאכיל מעט כדי למנוע עומס על מערכת העיכול של התינוק.

מיתוס מספר 3: ארוחות עם מרווחי זמן גדולים ירגילו את התינוק לאכילה נכונה

זהו מיתוס מטעה. את ממש לא צריכה להסתכל על השעון כשאת מניקה. עלייך לזהות את הצורך הטבעי של התינוק לאכול ולספק לו את הצורך הזה. התינוק יודע מתי הוא רעב ולכן חשוב להקשיב לצרכים שלו ולא לנסות לרווח בכוח. שיטה זו גורמת לכאבי בטן, לגזים ואף עלול לפגוע באספקת החלב בשלב מאוחר יותר. אולם, יש לציין שאם את חווה קשיים בהנקה על אף נסיונות חוזרים ונשנים, אין צורך לעשות זאת בכח ובהרגשה לא נעימה, כי מה שטוב עבורך הוא גם יהיה הדבר הטוב ביותר עבור תינוקך.

מיתוס מספר 4: חלב האם מכיל את כל מה שהתינוק צריך כדי לגדול ולהתפתח

נכון! חלב האם מכיל אנזימים מסוגים שונים המסייעים בתהליך עיכול השומנים. בנוסף, חלב האם מכיל חומצות שומן מסוג אומגה 3 המסייעות בתהליך בניית התאים של המוח ומערכת העצבים, תאי דם לבנים המסייעים בחיזוק המערכת החיסונית, ויטמינים ומינרלים כמו למשל אשלגן, מגנזיום וברזל.

מיתוס מספר 5: אסור להניק בזמן שיש גודש בשדיים כי החלב מתקלקל כך

חלב שמצטבר בשד איננו מתקלקל ואין לא תאריך או תוקף. אולם זה כן נכון שבכדי למנוע הצטברות של חלב מומלץ להניק לעתים קרובות או לשאוב את החלב ולשים אותו במקרר.

מיתוס מספר 6: מומלץ לשאוב את החלב כדי לעקוב אחרי הכמויות שהתינוק אוכל

חלב מופרש מהשד דרך תהליך הורמונלי טבעי. מה שמשפיע על תהליך השחרור של החלב מהשד הוא הורמון האוקסיטוצין, הורמון המכונה גם ״הורמון האהבה״. כאשר נוצרת אינטימיות ורגש של אהבה הדבר משפיע לטובה על שחרור החלב מהשד. שאיבה איננה תורמת לתהליך ייצור זה ולכן נשים רבות מתקשות לשאוב משום שהן לחוצות ומרוכזות כל הזמן במחשבה ״כמה התינוק אכל״, במקום פשוט להניק וליהנות מהחוויה הזו לכן המיתוס הזה אינו נכון

מיתוס מספר 7: אין צורך בהנקה לאחר גיל חצי שנה

חלב אם מכיל את כל מה שהתינוק צריך גם אחרי 6, 12,16, או 18 חודשים. חלב אם מותאם באופן ספציפי לכל הצרכים הביולוגיים של התינוק וזו גם הסיבה שארגון הבריאות העולמי ממליץ על הנקה אפילו עד גיל שנתיים.

מיתוס מספר 8: צמחונית? עדיף שלא תניקי

אמנם זה נכון שנשים צמחוניות או טבעוניות עלולות לפתח מחסור בויטמין B12 וגם במינרל הברזל ולכן חשוב להקפיד על תפריט המשלב את כל הרכיבים התזונתיים החיוניים הן לאם והן לעובר, אך זה לא אוסר או מגביל הנקה אצל נשים עם תזונה צמחונית

מיתוס מספר 9: אסור לשתות קפה בתקופת ההנקה

נכון חלקית!. חלב האם מכיל כמות של 1% ממה שהאם צורכת במהלך היום. עד גיל 4 חודשים, התינוק מתקשה לפרק את הקפאין, מה גם שכמויות גדולות יכולות להשפיע על רמת העירנות שלו ולכן ניתן לשתות קפה, אבל מומלץ לשתות בכמויות מדודות ומאוזנות כגון כוס קפה אחת ליום. אחרי 4 חודשים, ניתן לשתות גם 3 כוסות ביום.

מיתוס מספר 10: חלב אם הרבה יותר קל לעיכול

נכון! חלב אם הרבה יותר קל לעיכול מתחליפי חלב וזו גם הסיבה שתינוקות יונקים נוטים לסבול פחות מתופעות כמו גזים, שלשולים וכאבי בטן.

 

אולי יעניין אותך לקרוא גם:

הליך פונדקאות לזוגות חד מיניים: מה קורה מרגע הלידה ועד תחילת חיים בישראל

תווי שי ליולדת – מתנה מופלאה ליולדת הטרייה ולתינוק

תזונה לאחר לידה – אילו מאכלים חשוב שתאכלי מיד לאחר הלידה?

מעוניינים שנחזור אליכם? השאירו פרטים!