IUGR – עיכוב בגדילת העובר


עיכוב בגדילת העוברקצב הגדילה של העובר אינו אחיד וצפוי להשתנות במהלך חודשי ההיריון. בשבועות המוקדמים העובר גדל בקצב של חמישה גרם מדי יום לפחות, החל מהשבוע ה-20 נצפית עלייה של 10 גרם ליום לכל הפחות ומהשבוע ה-32 ועד השבוע ה-34, העובר צפוי לעלות 40 גרם ליום. לאחר השבוע ה-34 נצפית האטה בקצב הגדילה ובשבועות ה-42-41, הגדילה נעצרת.

IUGR הם ראשי התיבות של intra-uterine growth restriction, או בעברית: עיכוב בגדילה התוך רחמית. מונח רפואי זה מתאר עובר שלפי הערכת המשקל שבוצעה לו, הינו בעל משקל הנמוך מהאחוזון העשירי ביחס לשבוע ההיריון. כמו כן מונח זה מתאר עובר שלפי ההערכות נראה כי ייוולד במועד במשקל הנמוך מ-2500 גרם.

אבחון של IUGR מבוצע במסגרת של בדיקת אולטרסאונד מיילדותי, כשאת הנתונים המתקבלים בבדיקה ממקמים על עקומות גדילה של עוברים. עקומות הגדילה מחלקות את אוכלוסיית העוברים לפי קצב הגדילה שלהם באמצעות אחוזונים.

כפי שציינו, האבחנה של IUGR מתקבלת כאשר משקל העובר מתחת לאחוזון 10 או שתי סטיות תקן מתחת לממוצע (באוכלוסייה הנמדדת) וכאשר היקף הבטן ממוקם שתי סטיות תקן מתחת לממוצע או מתחת לאחוזון 10.

הגורמים לעיכוב בגדילת העובר

נהוג לסווג את הגורמים ל-IUGR לשתי קבוצות נפרדות: גורמים הקשורים בעובר ובשליה וגורמים הקשורים באישה ההרה. יש לציין כי אם שני בני הזוג נמוכי קומה, גם העובר עשוי להיות בגודל קטן יחסית. במקרים האלו, למרות שמדובר בעובר קטן, לרוב לא יהיה מדובר בעיכוב גדילה, אלא בהתפתחות תקינה של עובר שצפוי להיות קטן יחסית.

גורמים פתולוגיים שעשויים לחבל בהתפתחות התקינה של העובר ברחם כוללים בין היתר היריון מרובה עוברים, זיהום תוך רחמי, מומים ומחלות גנטיות בעובר, מחלות כרוניות של האם, תת תזונה אימהית, עישון סיגריות בהיריון, שימוש באלכוהול בהיריון, שימוש בסמים שונים במהלך ההיריון, ירידה בזרימת הדם בחבל הטבור, מיעוט מי שפיר או כל גורם שמוביל לפגיעה בתפקוד השליה.

אילו בדיקות כלולות במסגרת המעקב אחרי IUGR?

כאשר מבצעים מעקב אחרי עובר עם IUGR, יש לבצע ניטור של דופק לב העובר, מעקב אחרי תנועות העובר, אולטרסאונד לכמות מי השפיר ולגדילה, דופלר של זרימת הדם בשליה וכן יש לבצע בדיקות שונות שמטרתן להתחקות אחר הגורם לפיגור בגדילה.

בין היתר מדובר בבדיקות גנטיות שונות, מעקב לחץ דם, בדיקות דם שונות ועוד. הבדיקות השונות מאפשרות לרופאים להעריך את מצבו של העובר בצורה מדויקת ולקבל החלטה בנוגע למועד הלידה.

קבלת ההחלטה בנוגע למועד הלידה הנכון

כאשר מתקבלת אבחנה ודאית של IUGR, יש להחליט האם להניח לעובר להתפתח ברחם עד למועד או שמא דווקא לידה מוקדמת היא האפשרות הנכונה ביותר עבורו. מדובר בהחלטה מורכבת מאין כמוה, שכן הן המשך ההיריון והן לידה מוקדמת של עובר הסובל מ-IUGR, טומנים בחובם סיכונים רבים.

לידה מוקדמת מקושרת עם מחלות מעיים, מחלות עיניים, קשיי נשימה ומגוון סיכונים אחרים הרלוונטיים לפגים והמשך ההיריון של עובר עם IUGR כרוך בסיכון גבוה לתחלואה ואף תמותה תוך רחמית. מעבר לזה, עוברים הסובלים מ-IUGR שנולדים במועד, נמצאים בסיכון גבוה יחסית לבעיות התפתחותיות עתידיות ותחלואה עתידית.

ההחלטה מתקבלת בשיתוף בני הזוג, אך אם האישה כבר קרובה למועד הלידה, לרוב יוחלט לבצע השראת לידה.

מעוניינים שנחזור אליכם? השאירו פרטים!