לידה פעילה

לידה פעילהלידה פעילה מציעה חלופה לפוזיציית הלידה הפסיבית המקובלת כיום בלידות המתרחשות ברוב בתי החולים בישראל, שבהן היולדת שוכבת על גבה כשרגליה מורמות. לפי חסידי הלידה הפעילה, תנוחה זו מזכירה יותר מכל, חיפושית שהוטלה על גבה, הנמצאת במצב של חוסר אונים.

רבים לא יודעים זאת, אך לא מדובר בקונספט חדש. למעשה ישנם ממצאים רבים מספור מהעולם העתיק, שבהם ניתן לראות נשים היולדות בתנוחות זקופות שונות או כשהן במצב כריעה. כשחושבים על זה לרגע, ישנו היגיון רב בניצול כוח המשיכה של כדור הארץ לטובת הלידה ולצורך כך מומלץ למקם את הגוף אנכית לרצפה ולא במאוזן.

במילים פשוטות ניתן לכתוב כי לידה פעילה היא לידה שבה היולדת לוקחת חלק פעיל, תוך הקשבה מרבית לגוף. בניגוד ללידה סטנדרטית, שבה צוות המיילדים הוא זה שמנהל את מהלך הלידה, במקרה של לידה פעילה, היולדת היא זו שמקבלת את ההחלטות החשובות ויכולה לבחור האם היא מעוניינת ללכת, לשכב, להתקלח, להתייצב בתנוחת כריעה וכיו"ב.

ג'נט בלסקס – חלוצת הלידה הפעילה

בגיל 24, ילדה ג'נט בלסקס בפעם הראשונה. זה קרה בשנת 1970 וג'נט בחרה ללדת בלידה טבעית. באנגליה של 1970, לידה טבעית לא הייתה אפשרית ולכן טסה במהלך ההיריון לדרום אפריקה, ארץ מוצאה, שם הצליחה לאתר בית חולים קטן שבו ניתן היה ללדת לידה טבעית. לתדהמתה, הלידה לא התנהלה כפי שציפתה. הרופא המיילד פקע את מי השפיר וביצע חיתוך חיץ, מבלי להתייעץ עמה ומבלי לבקש את רשותה. לאחר שהסתיימה הלידה, גמרה אומר בליבה שבפעם הבאה, הדברים יתנהלו בצורה שונה לחלוטין.

בשנות ה-70 קרוב ל-100% מהנשים עברו חיתוך חיץ וזירוז לידה, פחות או יותר כל יולדת טופלה בחוקן וקיבלה אוטומטית עירוי נוזלים ובנוסף יולדות רבות ילדו בידיים קשורות. בתקופה הזו איש לא חשב שנשים יכולות ללדת בתנוחה אחרת מלבד שכיבה על הגב. לאחר אותה לידה טראומטית, חל שינוי בחייה של ג'ני ובמקום להתחיל ללמוד תואר שני בתולדות האמנות כפי שתכננה לעשות לפני הלידה, החליטה להירשם לקורס מדריכות לידה.

בתחילת שנות ה-80, כבר הספיקה להקים תנועה שדגלה במתן אפשרות ליולדות ללדת בכריעה או עמידה ובמתן אוטונומיה ליולדת, לרצונותיה ולצרכי הגוף שלה.

לתנועה קראה: "לידה פעילה". המהלכים שהניעה בלסקס, הובילו לכך שסוגיית החופש בלידה תהפוך לסוגיה ציבורית ופוליטית. לטענתה, לידה פעילה היא לא לידה אלטרנטיבית ואין בה שום דבר חדש, כשלמעשה ההפך הוא הנכון: דווקא לידה רפואית במאוזן היא צורה חדשה של לידה, המהווה אלטרנטיבה לתנוחה הנכונה והטבעית ביותר.

מה הם היתרונות של לידה פעילה?

בלידה פעילה הפתיחה של צוואר הרחם מתקדמת בקלות רבה יותר, שכן משקל העובר מפעיל לחץ על צוואר הרחם, גם במרווחים שבין הצירים. בנוסף, הואיל וכוח המשיכה תורם את חלקו לתנועה של העובר כלפי צוואר הרחם, הרי שהיולדת צריכה להפעיל פחות אנרגיה בדחיפתו.

בנוסף, היכולת לשלוט על התנוחה שבה נמצאת היולדת, בהתאם לצורכי הגוף, תורמת להפחתת הכאבים והחרדה ולשיפור ההרפיה וההירגעות. מעבר לכל זה, הרי שלידה פעילה היא טכניקה המאפשרת לאישה לחוש את חוויית הלידה במלוא עוצמתה, מתוך חיבור עמוק לתהליכים השונים המתרחשים בגופה.

מעוניינים שנחזור אליכם? השאירו פרטים!