שאריות לידה


שאריות לידהשאריות לידה הנשארות בחלל הרחם עשויות לגרום לנזקים חמורים, עד לאובדן הפוריות ואובדן של הרחם.

אבחון של שאריות לידה, כמו רקמות ריריות, קרישי דם או שליה, נעשות תחת אולטרסאונד ומוסרות באמצעים כירורגיים. מתי אנחנו צריכים לדאוג משאריות לידה ברחם? ומה אפשר לעשות?

מהן שאריות לידה?

במהלך ההריון מתפתחת השלייה אשר עוטפת את העובר ומחוברת אל האם בחבל הטבור. עם סיום הלידה, ולאחר שהתינוק יוצא אל עבר העולם, הרחם פולט החוצה את השלייה. הצוות הרפואי בודק כי השלייה אכן יצאה במלואה. אך ישנם מקרים, בהם שאריות של שלייה או רקמות ריריות ודמיות נשארות בתוך חלל הרחם, לעיתים, מבלי יכולת להבחין בהם.

מה הסכנות בשאריות לידה?

שאריות לידה, בעיקר כאשר מדובר בשארית שלייה, עשויות לפגוע ברחם ולגרום לשלל תופעות, ביניהן:

  • פגיעה בפוריות
  • מיעוט בכמות הדם הווסתי
  • העלמות הדם הווסתי
  • זיהום ברחם
  • הידבקויות בחלל הרחם

איך מזהים שאריות לידה?

במרבית מן המקרים, כאשר היולדת אינה מפסיקה לדמם בתקופה העולה על שלושה שבועות לאחר הלידה או כאשר יש סימפטומים של זיהום, כמו חום וכאבי בטן, ייתכן ומדובר בשאריות של לידה. האבחון נעשה על ידי גניקולוג באמצעות אולטרסאונד.

חשוב לציין: לא תמיד ישנם תסמינים וסימפטומים של שאריות לידה, ולכן, ביקורת אצל רופא נשים בתום תקופת משכב הלידה הינה חשובה.

האם ניתן לזהות שאריות לידה מיד לאחר הלידה?

במקרים בהם השלייה אינה יוצאת בשלמותה, הרי שניתן באופן מידי, לאחר הלידה, לזהות כי נותרה שלייה בחלל הרחם. לרוב, יהיה מדובר במקרים של שליה נעוצה, אשר דבוקה אל דפנות הרחם. לעיתים ניתן יהיה לבצע את ההסרה מיד לאחר הלידה, ולעיתים יהיה צורך להמתין.

כיצד מטפלים בשאריות לידה?

טיפול בשאריות לידה נעשה לפי התסמינים ובהתאם לסוג של שאריות הלידה. כאשר מדובר בקרישי דם בחלל הרחם, לרוב מחכים מספר שבועות נוסף על מנת לאפשר להם לצאת בצורה טבעית, או שמספקים ליולדת תרופות לכיווץ הרחם על מנת לסייע בתהליך.

כאשר מדובר בשאריות של שלייה, יש צורך לעיתים בהתערבות כירורגית, הנקראת היסטרוסקופיה ניתוחית, במהלכה מחדירים מצלמה זעירה אל חלל הרחם, המאפשרת הסרה של שאריות הלידה בצורה מדויקת, ללא פגיעה בדופן הרחם.

מה הפרוצדורה הרפואית של היסטרוסקופיה ניתוחית?

עד לפני כמה שנים, הוצאה של שאריות שלייה או שאריות לידה נעשתה באמצעות גרידה. כיום, ישנה אפשרות טובה יותר והיא היסטרוסקופיה ניתוחית. פרוצדורה כירורגית זו נעשית בהרדמה מלאה בבית החולים.

במהלך התהליך מוחדרת אל הרחם מצלמה זעירה המאפשרת למנתח לנקות את שאריות ההריון באופן מדויק ובכך לשמור על ריריות הרחם ולא לפגוע בהם. עם סיום הניתוח, יש צורך בהתאוששות של מספר שעות. לאחר מכן תיתכן תחושה של כאב ואף דימום מהנרתיק.

האם כל שאריות הלידה מחייבות התערבות כירורגית?

לא תמיד יש צורך בהתערבות כירורגית כאשר מדובר בשאריות לידה. פעמים רבות, ימליץ הרופא המטפל להמתין לראות האם שאריות הלידה יוצאת בצורה טבעית מהגוף. אך כאשר מדובר בשאריות של שליה אשר נותרה ברחם, יהיה צורך בניתוח כירורגי להוצאתה.

ישנה חשיבות רבה מאוד לאבחון שאריות לידה בחלל הרחם מוקדם ככל שניתן. כאשר ישנם תסמינים חריגים לאחר הלידה, כמו כאבים עזים, חום ודימום כבד, חשוב מאוד לגשת אל בדיקת רופא. כמו כן, הביקורת אצל הרופא עם תום תקופת משכב הלידה חשובה אף היא, על מנת לבחון כי הרחם חזר אל מקומו וגודלו, וכי לא נותרו בו שאריות לידה.

072-3971495
מעוניינים שנחזור אליכם? השאירו פרטים!