דולה לי

סוכרת הריונית


סוכרת הריוניתתקופת ההיריון מאופיינת בהיפראינסולינמיה ותנגודת לאינסולין ולפיכך נשים מסוימות צפויות לפתח במהלך ההיריון סוכרת הריונית. התנגודת לאינסולין מופיעה בעקבות הורמונים נוגדי אינסולין המופרשים מהשלייה והכוונה היא למשל לפרוגסטרון, קורטיזול, הורמון גדילה ועוד.

בנוסף, ניתן לראות עלייה בנפח של רקמת השומן בגוף במהלך ההיריון ורוב הנשים גם מדווחות על עלייה בצריכה הקלורית, במקביל לירידה בפעילות הגופנית. כל הגורמים הנ"ל, המופיעים בשילוב עם שינויים מטבוליים מסוימים, מבטיחים לעובר המתפתח ברחם, שפע של תוצרי מזון זמינים לאורך ההיריון. סוכרת הריונית מתפתחת כאשר הלבלב לא מצליח להתמודד עם התנגודת לאינסולין.

לפי ההערכות העדכניות ביותר, ניתן לאבחן סוכרת ב-8-2% מהנשים ההרות ומתוכן כ-90% סובלות מסוכרת הריונית. רבים לא יודעים זאת, אך למרבה הצער, נשים הסובלות מסוכרת הריונית, מהוות קבוצת סיכון החשופה להתפתחות של מחלת הסוכרת בהמשך החיים. לפי המחקרים שבוצעו בתחום זה נראה כי מחצית מהנשים שלקו בסוכרת הריונית, בסופו של דבר פיתחו סוכרת בטווח של 28-22 שנים מההיריון. הסיכון לחלות בסוכרת בהמשך החיים גבוה יותר, ככל שעודף המשקל רב יותר וככל שהסוכרת התפתחה מוקדם יותר.

אילו נשים נמצאות בסיכון נמוך יחסית לחלות בסוכרת הריונית?

לפי הנחיות האיגוד האמריקאי למיילדות וגניקולוגיה, מומלץ לבצע בדיקות סקר לאיתור סוכרת הריונית בנשים שלא עומדות בתנאים שפורטו לעיל.

כיצד מאבחנים סוכרת הריונית?

רוב הנשים הסובלות מסוכרת הריונית, יהיה בעלות ערכי גלוקוז בצום תקינים. אי לכך, בשביל לאבחן את המחלה, יש לבצע מבחן העמסת סוכר.

בדיקת הסקר המקובלת כיום לאיתור נשים הסובלות מסוכרת הריונית, מבוצעת בין השבוע ה-24 לשבוע ה-28 להיריון. הבדיקה כוללת העמסת סוכר במשקל 50 גרם ולמרות שרגישותה עולה בצום, אין חובה לבצע אותה בצום. אם שלוש שעות לאחר ההעמסה ערך הגלוקוז עומד על  140-130 אחוזים מ"ג, יש לבצע שבוע לאחר מכן בדיקה נוספת של העמסת 100 גרם סוכר בצום. לאחר ההעמסה השנייה, מודדים את הערכים בצום, שעה לאחר ההעמסה, שעתיים לאחר ההעמסה ושלוש שעות לאחר ההעמסה ואם מתקבלים שני ערכים לא תקינים, ניתן לקבוע שהנבדקת סובלת מסוכרת הריונית. ערכי הסף (במ"ג%) הם 95 (צום), 180 (שעה לאחר ההעמסה), 155 (שעתיים לאחר ההעמסה) ו-140 (שלוש שעות לאחר ההעמסה).

אם המטופלת נמצאת בסיכון גבוה לסוכרת הריונית בשל סוכרת בהיריון הקודם, השמנה מורבידית או כל גורם אחר, עליה לבצע את הבדיקה לפני השבוע ה-24 להיריון ולחזור עליה פעם נוספת בשבועות 28-24, אם לא אובחנה המחלה בבדיקה המוקדמת.

ניטור רמות הגלוקוז בנשים עם סוכרת הריונית

נשים הסובלות מסוכרת הריונית מונחות לבצע מדידת גלוקוז בדם ארבע פעמים במהלך היום לכל הפחות. המדידה הראשונה צריכה להתבצע בצום והמדידות הבאות צריכות להתבצע שעה או שעתיים לאחר כל ארוחה. הניטור הקפדני לא חשוב רק במקרים שבהם מדובר בסוכרת המאוזנת תרופתית אל גם במקרים שבהם הערכים מאוזנים על ידי שינויים בהרגלי האכילה.

השלכות המחלה על העובר

היפרגליקמיה באישה ההרה מובילה להיפרגליקמיה בעובר, שבתורה מובילה להבשלה מוקדמת מהצפוי של תאי בטא בלבלב. כל זה מוביל להפרשת יתר של אינסולין, הגורם למקרוזומיה והגדילה המואצת של העובר קשורה לאיזון לקוי של הסוכרת בשליש האחרון של ההיריון.

ההיפרגליקמיה בעובר מובילה להתפתחות של רקמת השומן הוויסצרלי וגדילה של מאגרי הגליקוגן בכבד. כתוצאה מכל זה, ניתן להבחין בגדילה של היקף הבטן בעובר בעוד לא נראית השפעה בהיקף ראש. כל התהליכים שהוזכרו לעיל מובילים לעלייה בדרישות המטבוליות עד כדי היפוקסמיה וההשפעות הפוטנציאליות של היפוקסמיה כוללות שחרור מוגבר של אריתרופויטין המובילה בתורה לפוליצטמיה בילוד.

בנוסף, הפוליציטמיה יכולה להוביל לפקקת של וריד הכליה וכלי דם חשובים נוספים. סיבוכים נוספים המופיעים בשכיחות גבוהה יחסית בנשים עם סוכרת הריונית כוללים לידה מוקדמת, תשניק סביב הלידה, חבלה בלידה, עיכוב בגדילה, כשל נשימתי ביילוד ועוד. ההפרעות המטבוליות שעשויות להופיע בתינוק לאחר הלידה רבות ומגוונות אף הן כשבין השאר מדובר בהיפוגליקמיה, היפומגנזמיה, היפוקלצמיה ועוד.

האם חובה לטפל בסוכרת הריונית?

ישנן נשים הסובלות מסוכרת קלה מאוד, המאמינות כי אין כל צורך לקבל טיפול במהלך ההיריון. זה המקום לציין כי מדובר בתפישה שגויה מן היסוד, שכן לפי הידוע לנו כיום, הטיפול הנכון בסוכרת הריונית, גם במקרים שבהם מדובר במחלה קלה, מוביל לתוצאות פרינטליות משופרות. כך לדוגמה במחקר תצפיתי אקראי מבוקר, נמצא שגם סוכרת הריונית קלה, מגדילה את הסיכון לניתוח קיסרי ולעובר מקרוזומי. במחקר רחב היקף שבוצע באופן פרוספקטיבי, נמצא כי על ידי טיפול בסוכרת הריונית קלה, ניתן להקטין את הסיכון לפרע לידת כתפיים, יתר לחץ דם בהיריון, ניתוח קיסרי ועוד.

מאילו ערכים מקובל להתחיל להזריק אינסולין?

עדיין לא נקבע ערך מסוים המהווה ערך סף עבור הזרקת אינסולין והגישה השמרנית דוגלת במעקב למשך שבועיים, תוך נקיטה במשטר דיאטה קפדני. יחד עם זאת, ישנם כמה ערכים הנחשבים לפתולוגיים. כך לדוגמה מדידה של גלוקוז בצום מעל 90 מ"ג% נחשבת לפתולוגית והדבר נכון גם לתוצאה של 120 אחוזים מ"ג, שעה לאחר הארוחה.

לרוב אם במסגרת זמן של שבועיים מופיעים שני ערכים פתולוגיים לפחות, יומלץ למטופלת להתחיל בטיפול תרופתי. סך הכול 15% בלבד מהנשים הסובלות מסוכרת הריונית, בסופו של דבר נזקקות לאינסולין לאיזון ערכי הגלוקוז בדמן.

Exit mobile version