מצוקה עוברית בלידה


מצוקה עוברית בלידההריון הוא תהליך מופלא שעוברת האישה ההרה יחד עם בן הזוג הנמצא לצדה. לנשים אשר עומדות להפוך לאימהות בפעם הראשונה או לצרף ילד נוסף לחיק המשפחה עוברות מחשבות רבות בכל מיני נושאים לאורכה של התקופה הזו. חלק מהמחשבות קשרות לנושאים רפואיים, אחרים קשורים לחינוך, יש כאלה שמתעמקות דווקא בפן ההתפתחותי של העובר ואחרות בכלל מעסיקות את עצמן סביב הלידה, ההנקה ומנסות להכין את הגוף והנפש לאחד האירועים המשמעותיים בחייה של כל אישה.

ובכן, יש נושא אחד, אמנם פחות חיובי אבל כן חשוב לקרוא עליו קצת ולהבין על מה מדובר והוא נקרא בשפה הרפואית מצוקה עוברית.

מהי בכלל מצוקה עוברית?

כבר עם בתחילת או באמצע החודש החמישי להריון, סביב השבוע ה-20 (יש שירגישו זאת קודם לכן), אפשר לחוש את תנועות העובר. ככל שהשבועות מתקדמים, התנועות הופכות ברורות וסדירות יותר. כל אישה הנמצאת בהריון מתבקשת לעקוב אחר תנועות אלו במהלך היום שכן הן מהוות אינדיקציה לבריאותו של העובר.

מצוקה עוברית היא בעצם שם כוללני למגוון של מצבים המעידים כי העובר לא מקבל מספיק חמצן. דופק נמוך (מתחת ל-100), דופק גבוה (מעל 180) הם הסימנים הבולטים ביותר לכך שהעובר לא מקבל מספיק חמצן. למעשה, העובר מקבל את החמצן שלו דרך השליה שמחוברת, לרחם דרכה עובר חבל הטבור מהשליה לגופו של העובר.

מצוקה עוברית – מהן הסיבות להיווצרותה?

  • היפרדות שליה במהלך ההריון – היפרדות חלקית או מלאה של השלייה תגרום להפסקת הזרמת החמצן. אמנם מדובר במצב נדיר, אך אפשרי.
  • פגיעה בחבל הטבור, לחץ לא תקין בחבל הטבור – יש מצבים שבהם חבל הטבור נכרך סביב העובר או סביב עצמו מה שיגרום לירידה באספקת הדם והחמצן לעובר.
  • מחסור באספקת הדם לרחם
  • מים מקוניאליים – ירידת מים כאשר המים מכילים את הצואה הראשונה של העובר.

איך מזהים מצוקה עוברית וכיצד ניתן לשלול אותה?

חייבים להיות עירניים לכך ולהמשיך לעקוב אחר תנועות העובר לאורך ההריון שכן מצוקה עוברית עלולה לגרום להיווצרות של מומים בלתי הפיכים, שיתוק מוחין ואפילו לגרום למוות של העובר. מדד לתנועה טובה של העובר היא בין 3-5 תנועות בשעה. במידה ואת חוששת כי קצב התנועות אינו תקין, יש לפנות מיד למיון בכדי לשלול מצב של מצוקה עוברית.

בנוסף, מכה בבטן אשר גרה לחבלה כלשהיא, עילפון או ירידה בתנועות מצריכים גם כן מעקב רפואי מיידי. הבדיקה הרפואית תכלול בין השאר בדיקת מוניטור, בדיקת אולטרה סאונד, בדיקת דם, בדיקת שתן ובדיקה פנימית. בדיקת המוניטור נמשכת משהו כמו עשרים דקות וכאשר מדובר בלידה ממש, המעקב יימשך ממש עד הלידה עצמה. בבדיקת האולטרה סאונד בודקים את התנועה של העובר, את קצב הנשימות וקצב אספקת הדם. תוך כדי לידה ניתן יהיה לבדוק את רמת החומציות של העובר וכך לקבל אינדיקציה טובה יותר לגבי מצבו.

האם יש דרך למנוע מצוקה עוברית?

פרט למעקב אחר תנועות העובר חשוב מאוד להקפיד על תזונה מאוזנת ובריאה המסייעת באיזון רמות הסוכרים בדם ומונעת מצב של הפעלת לחץ על חבל הטבור ומצוקה עוברית. בנוסף, פעילות גופנית לאורך כל ההריון תסייע להקטין את הסיכוי להיווצרות של מצוקה עוברית בכך שהיא שומרת על זרימת דם תקינה. מומלץ ללדת בכריעה ולא בשכיבה מה שמקטין את הפעלת הלחץ של העובר על כלי הדם של אמו מה שעלול לפגוע באספקת הדם מהם אל גוף העובר.

072-3971495
מעוניינים שנחזור אליכם? השאירו פרטים!