מומים בעובר


הריון בסיכוןהודות לרפואה המתקדמת של ימינו, ניתן לזהות מומים בעובר כבר בשלבים הראשונים של ההריון. אינדיקציה זו, מאפשרת לקבל החלטה האם יש סיכויי לחיות מחוץ לרחם, האם ניתן להמשיך ההריון והאם ישנה אפשרות לטפל במום עוד בשלב שהעובר נמצא ברחם אימו, ובכך לאפשר לוולד יציאה בריאה לחיים.

מהם מומים בעובר?

מומים בעובר הינם מומים מולדים, כאלו אשר התפתחו כבר בשלבי ההיריון הראשוניים. ניתן לחלק את המומים בעובר לשני סוגים: מומים קלים המאפשרים חיים תקינים ובריאים, תוך התאמה של טיפול ומומים קשים, אשר מסכנים את חייו של הוולד, תוך סבירות של משך חיים קצר. מומים אלו יכולים לבוא לידי ביטוי במחלות כמו טיי זקס, מחלת לב, תסמונת דאון או חיך שסוע.

הסיבות למומים בעובר

מומים בעובר יכולים להיווצר כתוצאה מהתפתחות העובר ברחם.

סיבה תורשתית: כאשר יש מחלות גנטיות בקרב ההורים העוברות בגנים בתורשה, בין אם בקרב נשאות של האם או של האב, ובין אם בשל השילוב הגנטי של השניים.

סיבה כרומוזלית: כאשר יש עודף, או חוסר בכרומוזומים.

סיבה סביבתית: כאשר ישנה השפעה של חומרים סביבתיים על השלייה ועל העובר, כמו זיהומים, וירוסים או תרופות חומרים מזיקים.

כיצד מאבחנים מומים בעובר?

כבר בתחילת ההריון יש צורך בביצוע של בדיקות גנטיות בקרב ההורים על מנת לשלול מחלות גנטיות. הבדיקה הגנטית מאפשרת קבלת אומדן לגבי השילוב הגנטי של שני ההורים וההתאמה הגנטית של השניים.

בשלב הבא עוברת האם בבדיקות בכל תקופת ההריון, החל משקיפות עורפית, סקירות מקיפות וכן בדיקת מי שפיר על מנת לשלול את קיומם של מומים מולדים. נשים אשר בעלות סיכון גבוה יותר להתפתחות של מום בעובר, בגין מחלה, תרופות ועוד, יהיו במעקב צמוד יותר במהלך תקופת ההריון. במידה ונתגלו מומים בעובר, יש לשקול היטב כיצד רוצים להמשיך את ההריון, בהתאם לסוג המום ולהשפעה שתהיה על כך לוולד. במקרים בהם הרופא לא הפנה את היולדת לבדיקת מי שפיר למרות שהיה צריך לעשות כך, או שתוצאות הבדיקה לא אובחנו כראוי, ניתן להגיש תביעה לרשלנות רפואית בבדיקת מי שפיר.

כיצד מטפלים במומים בעובר?

במרבית מן המקרים, כמו בעיות התפתחותיות בעובר או בעיות כרומוזליות, אין אפשרות לטפל במום או במחלה. חלק מן הנשים עשויות בשלב זה להחליט להפסיק את ההריון על מנת למנוע סבל לוולד. אך ישנם מקרים בהם ישנה אפשרות לספק טיפול בעובר, עוד בהיותו ברחם האם.

כיום, הרפואה המודרנית המתקדמת מאפשרת החלפה של אנזים העשוי לגרום למום להתפתח, ניתן לבצע טיפולים כירורגיים בעובר, כמו במקרה של בעיות בעמוד השידרה או בעת מחלות לב ועוד. כאשר קיימת אפשרות לטיפול במום בעובר, תאושפז האם בבית החולים ותעבור את הבדיקות ואת הטיפול או הניתוח המתאים. לאחר מכן, יש צורך בהמשך השגחה בבית החולים ומעקב רפואי צמוד על ללידה, על מנת למנוע סיבוכים כתוצאה מההליך הכירורגי שעברו גם האם וגם העובר.

האם ניתן למנוע התפתחות מומים בעובר?

כאשר מדובר על גורמים סביבתיים, כמו חשיפה לחומרים מסוכנים ורעילים, צריכה של סמים, אלכוהול או עישון – כמובן שיש צורך וחשיבות רבה במזעור החשיפה עד לשלילתה לחלוטין. כאשר הגורמים למומים הם גנטיים או כרומוזליים, אין אפשרות למנוע את המומים, אלא רק להתאים את הטיפול הרפואי, במידה והוא קיים.

בדיקות טרם ההריון ובמהלך תקופת ההריון הינן חשובות, ומאפשרות זיהוי מוקדם של מומים בעובר. בהתאם לכך, ניתן לקבל את ההחלטה כיצד רוצים האם והאב להתנהל עם ההריון, האם מומלץ לבצע הפסקת הריון, האם ניתן להתאים טיפול רפואי כבר בשלבי ההריון או כיצד יש להכין את המשפחה לקראת החיים העתידיים וההתמודדות עם המום.

072-3971495
מעוניינים שנחזור אליכם? השאירו פרטים!