דינמיקה צווארית / פתיחה בשבועות מוקדמים


דינמיקה צוואריתבעוד מרבית מן ההריונות מסתיימים במועד הנקבע, בין 30-42 שבועות, ישנן נשים אשר עשויות לסבול מדינמיקה צווארית המובילה אל פתיחה בשבועות מוקדמים יותר, לפני תום 37 שבועות הריון.

מהי דינמיקה צווארית?

במהלך ההריון צוואר הרחם עובר שינויים רבים, כאשר לקראת סוף ההריון צוואר הרחם מתקצר, ולמעשה מאפשר את המעבר של הילוד אל אוויר העולם.

דינמיקה צווארית היא התהליך אותו עובר צוואר הרחם במהלך שבועות ההריון, בתהליך של התקצרות מ-3 סנטימטרים עד למחיקה מלאה של הצוואר. ישנן נשים אשר במהלך ההריון סובלות מתהליך מקוצר, כך שצוואר הרחם מתחיל להימחק כבר בשבועות המוקדמים של ההריון – טרם המועד.

מדוע זה קורה?

ישנן סיבות שונות לדינמיקה צווארית בשבועות המוקדמים של ההריון, כאשר הסיבה העיקרית לכך היא אורכו ההתחלתי של צוואר הרחם. בעוד, במרבית ההריונות, לנשים בעלות צוואר רחם באורך של 3 סנטימטרים לא צפוייה להיות בעיה, ישנן נשים אשר צוואר הרחם שלהן קצר יותר, ועל כן, המחיקה של צוואר הרחם עשוייה להופיע טרם נסתיימו להם 37 שבועות של הריון.

האם דינמיקה צווארית נחשב מצב מסוכן?

דינמיקה צווארית המתרחשת בשבועות המוקדמים של ההריון עשויה לגרום לפתיחה לפני המועד המיועד ללידה. אם ישנו תהליך של התקצרות צוואר הרחם ומחיקה, הרי שהשלב הבא יהיה פתיחה של צוואר הרחם, הגורם לתחילתה של לידה. את הסיטואציה הזו יש למנוע באמצעים רפואיים שונים ולנסות ולדחות את הלידה ככל שניתן לקראת שבועות מתקדמים יותר, בהם השרידות של הוולד גדלה.

אבחון וטיפול דינמיקה צווארית

במידה והרופא המטפל אבחן כי קיימת דינמיקה צווארית, מעקב ההריון הופך להיות תכוף יותר. יתכן ויומלץ מהלך של שמירת הריון בבית החולים על מנת לאפשר ניטור צמוד של העובר ושל השינויים הפיזיולוגים של הרחם.

קשירת צוואר הרחם – על מנת למנוע את תהליך התקצרות ומחיקת צוואר הרחם, ניתנת האפשרות לבצע קשירה של צוואר הרחם ובכך למנוע סיטואציה של לידה מוקדמת. הקשירה נעשית באמצעות תפירה של הצוואר.

חשוב לציין, כי תפירה של צוואר הרחם נעשית לרוב בשליש הראשון של ההריון, והיא מאפשרת המשך התנהלות שיגרתית, כאשר יש צורך לבצע קשירה של הצוואר מאמצע השליש השני של ההריון, ייתכן ויהיה צורך לשהות במחלקת הריון בסיכון בבית החולים, על מנת למנוע סיטואציה של פתיחת הקשר.

מתן תרופה – זריקה של הידרוקסיפרוגסטרון או באמצעות נרות וגינאליים הוכחה כאמצעי תרופתי המאפשר מניעה של המשך התקצרות צוואר הרחם. בדרך כלל מומלץ לקבל את התרופה כאמצעי מניעתי החל מהשבוע ה 24 להריון, אך ניתן לספק אותה גם במועד מאוחר יותר.

אשפוז בבית החולים – האישפוז במחלקה להיריון בסיכון גבוהה מאפשר ניטור של עובר באופן רציף והשגחה רפואית צמודה. על אף העובדה כי מנוחה מוחלטת לאו דווקא תימנע את המשך הדינמיקה הצווארית ואת תהליך הפתיחה של צוואר הרחם, הרי שזוהי הדרך לספק את הטיפול הרפואי הנדרש בכל עת במקרים אלו.

ככל שהעובר שוהה זמן רב יותר ברחם, כך הוא גדל, מתפתח ומבשיל בהדרגה לקראת החיים. זו הסיבה כי השגחה רפואית צמודה בבית החולים, מעקב וניטור העובר, מנוחה מלאה ותרופות מותאמות, מאפשרות להמשיך את ההריון כמה שרק ניתן.

ככל שהשבועות עוברים, כך סיכויי ההישרדות של הוולד הולכים וגדלים. לכן, בכל מקרה בו ניצפת דינמיקה צווארית המובילה אל פתיחת צוואר הרחם בשבועות מוקדמים, וטרם השבוע ה 37 להריון, יש צורך באישפוז במחלקה להריון בסיכון גבוהה.

מעוניינים שנחזור אליכם? השאירו פרטים!