דולה לי

שימוש בזריקת אפידורל בלידה: יתרונות וסיכונים


יתרונות וחסרונות אפידורל בלידהאפידורל הוא האמצעי המוכר וגם היעיל ביותר להקלה על כאבי הלידה. בעולם המערבי כארבעים אחוזים מהנשים מבקשות אלחוש אפידורלי במהלך הלידה וגם מדווחות על השפעה יעילה והקלה משמעותית בכאבים.

אך נשים רבות מעדיפות לעבור את תהליך הלידה ללא אפידורל למרות הכאבים. מהו בדיוק אפידורל? אילו סוגים ישנם? מהם היתרונות והסוגים זריקת אפידורל?

הרדמה אפידורלית

זריקת אפידורל היא הזרקת חומרים מאלחשים אל החלל האפידורלי. האפידורל נקרא לא על שם החומר המוזרק אלא על שם האזור אליו מוזרקים החומרים.

החלל האפידורלי הוא האזור הנמצא בין חוט השדרה לבין תעלת החוליות סביבו. האזור מחולק לשלוש שכבות באמצעות קרומים, כשהחומר מוזרק לשכבה המרוחקת ביותר מחוט השדרה.

אפידורל: השפעה עצבית

בתוך תעלת השדרה נמצא חוט השדרה המורכב מרקמה עצבית המובילה מידע למוח, בין היתר מידע הקשור לכאבים. כאשר מוזרק החומר המאלחש אל החלל האפידורלי, הוא מבטל את יכולתם של תאי העצב שבחוט השדרה לדווח על תחושת הכאב למוח. ניתוק הקשר הזמני בין השליח (תאי העצב) לבין מקבל המסר (המוח) יוצר את ההקלה המשמעותית בכאבים.

תזמון מתן האפידורל

הזריקה ניתנת בשלבים הראשונים יחסית של הלידה, כאשר הפתיחה היא בשיעור של שלושה עד חמישה סנטימטרים. זריקת האפידורל צריכה להינתן לפני תחילת צירי הלחץ. במשך שנים הדעה הרווחת היתה שמתן אפידורל בשלב מוקדם מאוד של הלידה עלול לגרום להארכתה וגם ליצירת סיבוכים המגבירים את הסיכון ללידה מכשירנית או ניתוח קיסרי.

מחקרים שנעשו בשנים האחרונות גם בארץ וגם בארה"ב הראו שלא היתה הארכה של הלידה או שנגרם סיבוך בלידות בהן ניתן האפידורל בשלב מוקדם מאוד לעומת לידות בהן האפידורל ניתן בשלב מאוחר יותר.

יתרונות האפידורל

יולדות רבות יוכלו להעיד עד כמה אפידורל משפר את התחושה ומקל על הכאבים. חוויית הלידה היא רגועה וחיובית יותר והאישה יכולה להתמקד בדחיפות ובלחיצות שנדרשות ממנה במהלך הלידה ללא תחושת כאב, הדבר יכול להפוך את הלידה ליעילה יותר.

הסיכונים שבאפידורל

רגישות לחומר: ישנו סיכוי קטן לרגישות לחומר. על מנת לבדוק זאת מוחדרת תחילה מנה קטנה מן החומר המאלחש על מנת לוודא שאין השפעה שלילית כלשהי.

החדרה למקום לא מתאים: החדרת מחט המזרק דרכו מוזרק החומר אל מקום לא מדויק יכולה להיות מסוכנת. גם כאן החדרה ראשונית של כמות חומר מזערית ונקיטת צעדים נוספים להבטחת מיקום מדויק של המחט מוריד את רמת הסיכון למינימום.

סיכונים הקשורים למהלך הלידה: מחקרים מצאו שהשפעה שלילית של אפידורל על מהלך הלידה היא מועטה. ישנו סיכוי במעט גבוה יותר ללידה מכשירנית אך לרוב יסתיימו הלידות באופן ספונטני. לא נמצאה עליה בניתוחים הקיסריים או פגיעה בעוברים בעקבות מתן אפידורל.

תופעות לוואי נוספות: ירידה בלחץ הדם, חום (לא ממקור זיהומי), כאבי ראש.

סיבוכים נדירים: פגיעה עצבית: שיתוק בסרעפת ובבית החזה בעקבות הזרקת אפידורל בכמות גדולה מדי, שיתוק בפלג הגוף התחתון. מדובר על סיבוכים נדירים מאוד בשכיחות של פחות מ- 1:100,000.

שיטות שונות להזרקת אפידורל

ישנן מספר טכניקות להזרקת אפידורל. ההבדל בין הטכניקות משפיע על מידת האלחוש ועל אופן האלחוש:

זריקה בודדת: בטכניקה זו ניתנת זריקה אחת עם כמות החומר המקסימלית שיכולה להינתן. חסרונות שיטה זו היא שיתכן שכמות החומר אינה מספיקה או להיפך, שזהו מינון יתר.

מילוי על פי צורך: טכניקה זו טובה כאשר נדרשים מינונים נמוכים וטובה גם לשילוב בין חומרים.

Continuous epidural infusion או בקיצור CEI: טכניקה זו דורשת מכשור מתאים אך מספקת אלחוש חזק יותר.

PCEA: זוהי שיטת אלחוש בשליטת היולדת: היולדת יכולה להגביר את המינון בהתאם לרמת הכאבים אשר עולים עם התקדמות הלידה. טכניקה זו נותנת ליולדת להרגיש שהשליטה בידה ומשפרת את תחושתה.

Exit mobile version