הודות לרפואה המתקדמת של ימינו, ניתן לזהות מומים בעובר כבר בשלבים הראשונים של ההריון. אינדיקציה זו, מאפשרת לקבל החלטה האם יש סיכויי לחיות מחוץ לרחם, האם ניתן להמשיך ההריון והאם ישנה אפשרות לטפל במום עוד בשלב שהעובר נמצא ברחם אימו, ובכך לאפשר לוולד יציאה בריאה לחיים.
מהם מומים בעובר?
הסיבות למומים בעובר
מומים בעובר יכולים להיווצר כתוצאה מהתפתחות העובר ברחם.
סיבה כרומוזלית: כאשר יש עודף, או חוסר בכרומוזומים.
כיצד מאבחנים מומים בעובר?
כבר בתחילת ההריון יש צורך בביצוע של בדיקות גנטיות בקרב ההורים על מנת לשלול מחלות גנטיות. הבדיקה הגנטית מאפשרת קבלת אומדן לגבי השילוב הגנטי של שני ההורים וההתאמה הגנטית של השניים.
כיצד מטפלים במומים בעובר?
במרבית מן המקרים, כמו בעיות התפתחותיות בעובר או בעיות כרומוזליות, אין אפשרות לטפל במום או במחלה. חלק מן הנשים עשויות בשלב זה להחליט להפסיק את ההריון על מנת למנוע סבל לוולד. אך ישנם מקרים בהם ישנה אפשרות לספק טיפול בעובר, עוד בהיותו ברחם האם.
כיום, הרפואה המודרנית המתקדמת מאפשרת החלפה של אנזים העשוי לגרום למום להתפתח, ניתן לבצע טיפולים כירורגיים בעובר, כמו במקרה של בעיות בעמוד השידרה או בעת מחלות לב ועוד. כאשר קיימת אפשרות לטיפול במום בעובר, תאושפז האם בבית החולים ותעבור את הבדיקות ואת הטיפול או הניתוח המתאים. לאחר מכן, יש צורך בהמשך השגחה בבית החולים ומעקב רפואי צמוד על ללידה, על מנת למנוע סיבוכים כתוצאה מההליך הכירורגי שעברו גם האם וגם העובר.
האם ניתן למנוע התפתחות מומים בעובר?
בדיקות טרם ההריון ובמהלך תקופת ההריון הינן חשובות, ומאפשרות זיהוי מוקדם של מומים בעובר. בהתאם לכך, ניתן לקבל את ההחלטה כיצד רוצים האם והאב להתנהל עם ההריון, האם מומלץ לבצע הפסקת הריון, האם ניתן להתאים טיפול רפואי כבר בשלבי ההריון או כיצד יש להכין את המשפחה לקראת החיים העתידיים וההתמודדות עם המום.