במסגרת יחסי העבודה המקובלים, עובד או עובדת שעוזבים את מקום העבודה מרצונם החופשי לא יהיו זכאים למירב הזכויות המגיעות להם אילו היו מפוטרים ממקום העבודה.
רפורמות בחוקי העבודה
הזכות לחופשת לידה המעוגנת בחקיקה עברה בשנים האחרונות רפורמה מסוימת. למשל, הורחבה הזכות לחופשת לידה כך שתכלול במצבים מסוימים גם גברים – אבות, ולא רק נשים. בנוסף קימת אפשרות להאריך את חופשת הלידה לכדי חופשה ללא תשלום עד לפרק זמן מקסימלי של שנה לאחר מועד הלידה.
לעזוב ולקבל פיצויי פיטורין
אם שילדה והחליטה לעזוב את המקום עבודתה ולא לשוב לאחר חופשת הלידה תוכל לקבל פיצויי פיטורין כמקובל. התנאי לקבלת פיצויי פיטורין הינו שהאם הועסקה למשך שנה לפחות באותו התפקיד או אצל אותו המעסיק. האם ישנה אפשרות להודיע על העזיבה אך ורק במהלך חופשת הלידה? מסתבר שניתן לעזוב מיד לאחר החופשה אך ישנה אפשרות להחליט על כך גם מאוחר יותר. הזכות לעזוב ולקבל פיצוי פיטורין נשמרת לאורך פרק זמן של תשעה חודשים.
חובת הודעה מוקדמת
כדאי לדעת שהחקיקה הנוכחית מכירה באפשרות לקבל פיצויי פיטורין גם כאשר מי שבוחר לעזוב את העבודה הינו האב ולא האם. זכות זו ניתנת למימוש תחת סייגים מסוימים למשל – כאשר האב הוא ההורה המשמורן והתינוק הינו בחזקתו או כאשר האם איננה יכולה לטפל בילד מפאת מצב בריאותי. אפשרות זו ניתנת גם במידה והאם הינה עצמאית והאב – שכיר.
דמי אבטלה לאם היולדת
לא רק לפיצויי פיטורין זכאית האם שהחליטה לעזוב את מקום העבודה לאחר חופשת הלידה. קיימת אפשרות לקבל גם דמי אבטלה. נדגיש כי את דמי האבטלה ניתן לקבל בתוך פרק זמן מסוים, “תקופת צינון” שעומדת כיום על כשלושה חודשים. מתי ניתן יהיה לקבל דמי אבטלה באופן מידי, בלי שצריך לחכות שלושה חודשים?